Az ajtó felülete meghatározó dolog egy ajtó életében!

Akár felújítás előtt, akár építkezés előtt állunk, ajtó vásárlás előtt több mindenre kell odafigyelnünk, amelyekkel ajánlott képben lenni, hogy biztos jó döntést hozzunk. Ezek közül a felület a legszembetűnőbb tulajdonság, mely lehet dekorfóliás, 3D fóliás, CPL,- vagy HPL-fóliás, festett stb., mely gyártónként olykor más-más megnevezéssel kerülhet elő.

Sokak számára nem ismeretlenek a fóliás (vagy ahogyan sokan hívják, műanyag) beltéri ajtók, viszont még rengetegen nem ismerik és esetleg félnek is tőlük, pedig néhány fólia típus kifejezetten ajánlott és képes felvenni a versenyt a festett fa vagy mdf ajtókkal.

Ebben próbálunk most segíteni Önnek!


Felület-, fólia típusok

Dekorfólia (Finish fólia)

papírdekor fólia olcsó, kedvező megoldást jelent, melynek vastagsága 0,3 mm, tapintása pedig általában sima, nem igazán természetes, felülete pedig sérülékeny, könnyen karcolódik, fakul, foltosodik. Az ilyen típusú ajtókat csak olyan helyekre ajánljuk, ahol nincsenek kitéve jelentős külső hatásnak. Gyártása során a 3mm-es forgácslapra, vagy MDF lemezre préseléssel (nem összekeverendő a laminálással) egy fautánzatú erezetet ábrázoló dekorpapír kerül, amit egy akril védőlakkozással látnak el. A lapszerkezetnél tömítéseként általában papírrácsot használnak.

Greko fólia

A Greko fólia, az Erkado lengyel gyártó saját fólia típusa, mely a dekorfóliához hasonló, de mégis keményebb és tartósabb fóliaréteg, mely a bátran ajánlott kategóriát képviseli. Ez a fólia típus is előimpregnált fólia, tehát a nyomtatást követően a kívánt paraméterekkel rendelkező védőlakkal kezelik. A teljesítményjavító zárórétegek befolyásolják a felület alapvető ellenállását és rugalmasságát. A Greko fólia alapjául is a magas sűrűségű, japán, gyantamentes alapréteg szolgál. A fóliát egyedi mintázata teszi egyedülállóvá. A fóliát kiváló minőségű, természetes hatású famintázat (3D hatás) jellemzi. Az az erősített dekorfólia megtévesztően hasonlít a természetes fára.

CPL fólia

A CPL (Continuous Pressed Laminate) fólia egy melamin gyantával impregnált dekoratív rétegből, valamint egy rugalmasságot biztosító alsó rétegből áll. A laminálási eljárást követően a felső (gyantás) réteget megszilárdítják, ami a fóliának magas karc- és kopásállóságot kölcsönöz. A fóliát magas ütés-, kopás- és karcállóság jellemzi, továbbá ellenáll a magas hőmérsékletnek és az UV-sugárzásnak. Az ilyen típusú anyag alkalmazása lehetővé teszi az ajtók úgynevezett „fokozott” igénybevételét, (magas hőmérsékleti vagy nedves körülmények közötti használat, vagy átlagosnál intenzívebb használat).
FIGYELEM! A karcállóság fokozottan érvényes, bizonyos eszközökkel, szerszámokkal így is lehet sérülést okozni a felületen! Sokan teljesen karcállónak hirdetik, mely sajnos nem teljesen igaz. Magas a karcállósága, de nem sérthetetlen!

HPL fólia

A HPL (High Pressure Laminate) magas nyomáson laminált felület, fa és műanyag ötvözete. A gyártás során több réteg különböző típusú papír és műanyag fóliát melamin gyanta hozzáadásával magas hőfokon, nagy nyomás alatt préselnek össze. A technológia eredményeként a környezeti hatásokkal szemben rendkívül jól ellenálló beltéri ajtó felületet kapunk.  Tulajdonságok: vízálló, vegyileg ellenálló, magas kopásállóságú, karcálló, nehezen gyulladó, UV stabilitással rendelkezik, könnyen tisztítható. Ráadásul a repertoár széles, a RAL színek teljes skálája közül választhatunk, vagy akár kő, márvány és fa burkolatokhoz hasonló beltéri ajtó felületet is választhatunk.

Prémium fólia

A Premium fólia, az Erkado lengyel gyártó saját fejlesztése, mely alapját a polipropilén (PP) képezi, vagyis egy nagyon magas kopás- és karcállósággal rendelkező anyag, amely ugyanakkor kitűnő vizuális értékkel rendelkezik. A fólia az ajtószárnyaknak nemes megjelenést és egyedi profilt kölcsönöz, és hűen idézi a természetes fa mintázatát. A prémium fólia nem csak megjelenésében meggyőző, hanem funkcionalitásával is, mivel rendkívül karcálló, nehezen gyullad és kopás elleni védelemmel ellátott anyag. A fenti tulajdonságok révén a PREMIUM termékek jellemzőiknek köszönhetően hosszútávú és problémamentes használatot biztosítanak fokozott igénybevétel esetén is.


És ezek közül melyik fóliát érdemes választani?

Alap esetben a legtöbb negatív véleményt a sima dekorfóliák minősége miatt hallhatunk és sajnos nem alaptalanul, így ezeket érdemes kerülni.

Az Erkado ajtók esetében az erősített Greko dekorfóliát, mely a CPL és sima dekorfólia között képez átmenetet, bátran ajánlható, ha valaki ettől a gyártótól szeretne ajtót választani. A Prémium fólia pedig (ami CPL minőségű) kifejezetten ajánlott fólia szempontból!

A CPL fólia típus már szinte minden gyártónál elérhető, így ezt a típust ismerik a legtöbben, mely magas karc- és kopásállósága miatt a nagyon ajánlott kategóriába esik!

A HPL fóliák viszonylag ritkábbak, leginkább nagyobb igénybevételű helyiségeknél használják (óvodák, iskolák, intézmények, irodák stb.)


Mire figyeljünk még?

A megfelelő fólia minőség kiválasztása mellett, az ajtólap belső szerkezetére is külön érdemes odafigyelni, mely legalább annyira fontos mint a fólia megválasztás!

Hiába a jól megválasztott fólia, de ha a belső szerkezete gyenge, rossz minőségű, akkor az csak fél siker. Ezért vagyunk mi a CK Home-nál, hogy segítsük Önt a megfelelő döntésekben!

Bővebb információkért látogasson el, CK Home bemutatótermeink egyikéhez, ahol kollégáink teljeskörű szaktanácsadást biztosítanak Önnek mindenben!